Élmények, fotózás, utazás, élet.

Egy kék madár kalandjai!

Egy kék madár kalandjai!

Utazás Bosznia-Hercegovinába 1. rész:

A tervek

2017. július 10. - 22Blue_jay

             Nagyon úgy néz ki, hogy jövő héten (július 17.-én) indulunk Bosznia-Hercegovinába. Cirka 10 napos autóút vár majd, ami során meglátogatunk majdnem minden látványosságot az országban. Egy-két napra átruccanunk Horvátországba a tengerhez is, ha már ilyen közel van. Na de hogy is jött az ötlet, hogy pont ezt az országot ismerjük meg közelebbről? Végül is nem minden nap lehet azt hallani az ismerőseinktől, hogy „megyek Boszniába nyaralni!” De miért nem? Talán az aknák miatt…

...de kezdem az elejéről.

            Minden egy remek ajánlattal indult, egy két napos rafting túra képében, amit még télen találtam a Bónusz Brigádon. Nem ez most nem egy szponzorált reklám, csak egy remek kuponos oldal, igazi gyöngyszemekkel. Ha nem ismered, ismerd meg, ha meg ismered, akkor tudod miről beszélek. Ha nem is vásárolunk mindig róla, ötletgyűjtésnek is ajánlatos itt böngészni, vagy a kuponoldalak gyűjtőoldalán a qponuniverzumon, de erről bővebben majd egy másik bejegyzésben mesélek. Szóval hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás volt. Végigolvastam, megörültem az árának, megmutattam barátomnak, ő is megörült az árának és már röpült is a bankkártya az online kasszához. :) Na igen, de hol is van pontosan a hely ahova megyünk? Google térkép elő, kis keresgélés a weben és az első benyomás erről az országról az, hogy tele van téve minden aknával, ott is akna van, ahol nem kéne, az utak rosszak, a betűk cirillül vannak, ráadásul van egy mérges pók- és kígyófajuk, amik természetesen halálosak, és nem utolsó sorban szinte könnyebb eltévedni, mint aknára futni. Hú… majdnem inunkba szállt a bátorság.

            Aztán jobban belemélyedtem a dolgokba, sok beszámolót találtam, sajnos a legtöbb sok-sok évvel ezelőttről. Végig bogarásztam egy könyvet és az utunkba eső összes városnak utána néztem. Az alap megvolt: 2 nap Bosznia közepén a Neretva folyónál, szállással és teljes ellátással, raftingolással kb 12 ezer forinttért, már csak köré kellett építeni megállókat és látnivalókat oda és vissza. Eleinte csak pár napban gondolkodtunk, de ahogy jöttek az ötletek és az új úticélok úgy nyúlt hosszabbra a kiruccanás időtartama. 

           Mire lehet szükségünk egy ilyen úton, milyen alap költségek merülhetnek fel?

Budapestről indulunk egy Renaut Clio 1,4-es kisautóval, aminek a fogyasztása max 7-8 liter/100 km. Az út kb 1600 km-be, és 23 óra összegzett vezetési időbe fog kerülni az autónak és nekünk, ami a hazai üzemanyagárakkal számolva Boszniában sokkal olcsóbb a benzin, Horvátországban pedig drágább, mint hazánkban reméljük nem lépi túl a 45 ezer forintot kettőnkre vetítve. Ez 22,5 ezer forint/fő.

            Aztán kell Magyar országos autópálya matrica, a gyorsabb haladásért oda és vissza. Ezt vagy 1 hetes, vagy havi matricával oldjuk meg, aminél a havi kiszerelés közel 5 ezer forint. Rooming internet pont Boszniában nem lesz, mert még nem Európai Uniós tagállam = borsos ára van internetnek, így a wifivel rendelkező helyekre és offline térképekre kell hagyatkoznunk. Az utasbiztosítást se felejtsük le! A drágább fajta olyan 10 ezer forint fejenként, és jól jön, ha az ember eltöri a kisujját... az után nyolc ezret fizetnek. Csak vicceltem, a kisujjam többet ér, de jobb készülni a húzós helyzetekre. Szóval eddig, ha felezzük, azt is, amit még nem feleztünk, összesen: 35000 Ft.

            Vadkempingezni az aknaveszély miatt nem ajánlatos, kocsiban sem aludnánk minden este, így hát törekszünk a legolcsóbb szállásokra, hostelekre, kempingekre. Reméljük a szállásokat meg tudjuk oldani éjjelenként 3-6 ezer forintból + 1-2 eurós idegenforgalmi díjjal. A drága éttermi étkezéseket se vinnénk túlzásba, de a helyi ízeket mindenképp megkóstoljuk majd. Nem dőzsölni, mint inkább kirándulni és a természet szépségeket megcsodálni kelünk útra.

            Boszniáról alapból azt írják, hogy olcsó ország, nincs nagyon autópályája így nagyon fizetős részbe se fogunk botlani (reméljük) és a benzin, a szállás, az élelem is olcsóbb, mint itthon. Ebben reménykedve benne  szeretnénk maradni egy 100 ezer forint/fős keretben.

Lehet, hogy most a markodba kuncogsz, hogy ez az út úgy se jön ki ennyiből, vagy épp hüledezel, hogy „Azta milyen sok pénz erre az országra, hát mégse egy Horvátország!” Vagy csak én gondolom túl és nem gondolsz semmi ilyesmit, csak hogy mikor jön az aknás rész, amit annyira felmagasztaltam?

Reméljük sosem érkezik meg…

 

 

Aknatérkép és az útvonal

 

Ha még itt vagy és nem ijedtél meg, és ráadásul még érdekel is a dolog, akkor a következők bejegyzésben elolvashatod a részletes útitervet, és az infókat a látnivalókról. Végül pedig összegzem mindazon információkat és leírásokat, tippeket, amiket találtam az interneten, azzal amit a valóságban tapasztaltunk. Érdekes összehasonlításra számítok, amiben kiderül, hogy mennyire lehet bízni a leírásokban, mennyire fértünk bele a költségvetésbe, és nem utolsó sorban, hogy mennyire hátráltattak a feljebb említett akadályozó tényezők, tudjátok a mérges állatok meg az ilyesmik.

            Addig is ízelítőként itt a teljes útvonalterv. A linken az eredeti nagyítható térképet találjátok. Kék pontok az érdekes helyeket jelölik, ahol tervezett a nézelődés, megállás, vagy éjszakázás. Indulás Budapestről, érkezés valamikor Somogyvámosra a Krisna-völgybe! :)

 

544e8d10811effe4d727fae7fe87758a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://22blue-jay.blog.hu/api/trackback/id/tr1312655809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása